Υπηρεσίες & Τεχνικές

Τι είναι η φυσικοθεραπεία

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας.

Δηλαδή με στόχο την ανάπτυξη, την διατήρηση και την αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας του κάθε ασθενή, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Φυσιοθεραπεία ή φυσικοθεραπεία ;

Ο σωστός όρος είναι φυσικοθεραπεία διότι αποτελεί τη θεραπεία με φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.).

Ο εσφαλμένος όρος φυσιοθεραπεία, ο οποίος θα σήμαινε ‘θεραπεία της φύσεως’, οφείλεται σε μεταφορά ξένων όρων (π.χ. γαλλ. Physiotherapie, αγγλ. Physiotherapy). Ο σωστός όρος και στα αγγλικά είναι Physical Therapy

Ποια είναι η κατάλληλη για μένα φυσικοθεραπεία ;

Ο φυσικοθεραπευτής ξεκινάει με την σωστή αξιολόγηση του περιστατικού και εξατομικευμένα διαμορφώνει το πρόγραμμα αποκατάστασης του κάθε ασθενή σύμφωνα με τις γνώσεις του και την εμπειρία του.

Εκτός από την ανακούφιση του πόνου, θα πρέπει ο φυσικοθεραπευτής να διδάξει στον ασθενή του τον σωστό τρόπο για αποφυγή του τραυματισμού του και να γυμνάσει σωστά τον ασθενή του για ενίσχυση του μυϊκού του συστήματος.

Οταν πονάω , να κάνω φυσικοθεραπεία ;

Εννοείται! Ένα μεγάλο κομμάτι της φυσικοθεραπείας έχει αναλγητική δράση με απίστευτα αποτελέσματα έναντι των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Δυστυχώς πολλοί ιατροί συστήνουν λανθασμένα να κάνει κάποιος φυσικοθεραπεία όταν δεν πονάει ή πονάει λίγο.

Η φυσικοθεραπεία είναι μόνο μηχανήματα ;

Δυστυχώς στα περισσότερα κέντρα φυσικοθεραπείας δουλεύουν περισσότερο με μηχανήματα , ενώ όλοι μας διδαχθήκαμε ότι φυσικοθεραπεία σημαίνει 70% κινησιοθεραπεία και 30% μηχανοθεραπεία.

Στο κέντρο μας παρέχουμε σχεδόν αποκλειστικά Hsnds-on-therapy δηλαδή δια χειρός θεραπεία χωρίς να σημαίνει ότι δεν εφαρμόζουμε και μηχανήματα όπου χρειαστεί.

Πότε κάνω φυσικοθεραπεία ;

  • Το 70% συνήθως είναι ορθοπεδικά περιστατικά, όπως οσφυαλγίες, αυχεναλγίες, ραχιαλγίες, πόνοι σε μεγάλες αρθρώσεις (γόνατα, ισχία, ποδοκνημικής, ώμοι, αγκώνες, καρποί)
  • Μετά και πριν από χειρουργικές επεμβάσεις (πχ μηνίσκοι, αρθροπλαστικές κλπ.)
  • Μετά από διαστρέμματα, κατάγματα (είτε χειρουργική αντιμετώπιση είτε συντηρητικά με γύψο/νάρθηκα)
  • Μετά από αθλητικές κακώσεις είτε αρθρώσεων είτε μαλακών μορίων (θλάσεις μυών κλπ.)
  • Μετά από πολυήμερη κατάκλιση σε κρεβάτι
  • Όταν πονάει ή έχει μειωμένη λειτουργικότητα
  • Είτε για πρόληψη και αποφυγή τραυματισμών
  • Βέβαια υπάρχει και η αναπνευστική φυσικοθεραπεία για αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων, σπλαχνική φυσικοθεραπεία για αντιμετώπιση συνήθως δυσκοιλιότητας.