Τι είναι ο ωτοβελονισμός;

line middle

 

Auriculotherapy002Ο Ωτοβελονισμός χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους χρόνους στην Κίνα, π.χ. στο κλασικό σύγγραμμα του Χόαν Τι Νέι Κίνγκ αναφέρεται ότι το αυτί είναι το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται όλοι οι μεσημβρινοί.

Στην Αραβική Ιατρική καυτηριάζονται ορισμένα σημεία του αυτιού για την θεραπεία πόνων, όπως π.χ. της ισχιαλγίας.

Ο Ιπποκράτης γνώριζε ότι στο αυτί βρίσκονται σημαντικά σημεία για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Οι πειρατές τρυπούσαν ένα σημείο στο λοβό του αυτιού, για να αυξήσουν την οπτική οξύτητα και να εντοπίζουν γρηγορότερα τα εχθρικά πλοία.
 
Ο Ωτοβελονισμός όμως με τη σημερινή του μορφή αναπτύχθηκε στη Γαλλία.

Tο 1951 στην πόλη Λυών της Γαλλίας, ο γιατρός Paul Nogier παρατήρησε ένα περίεργο φαινόμενο: ορισμένοι ασθενείς του εμφανίζονταν στο ιατρείο του με μια ουλή, σε ένα συγκεκριμένο σημείο του αυτιού τους. Όταν τους ρωτούσε πώς απέκτησαν αυτή την ουλή, απαντούσαν ότι τους καυτηρίασε το αυτί μια πρακτική θεραπεύτρια από τη Mασσαλία, η madame Barrant, για να τους θεραπεύσει την οσφυαλγία.

O Paul Nogier ξεκίνησε έρευνες για να διαπιστώσει εάν πράγματι το σημείο αυτό αντιστοιχούσε αντανακλαστικά στην οσφυϊκή χώρα. 15 χρόνια αργότερα,  ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου σώματος στο αυτί, ανακαλύπτοντας ότι στο αυτί αντιπροσωπεύεται αντανακλαστικά όλος ο ανθρώπινος οργανισμός με τη μορφή ανεστραμμένου εμβρύου.¨

Μηχανισμός δράσης

line middle

 

Auriculotherapy003

Η νεύρωση του πτερυγίου του αυτιού αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της αντανακλαστικής θεραπείας του. Το αυτί διαθέτει μια πολύ πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων και πολλαπλές νευρικές συνδέσεις με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
 
Το αυτί νευρώνεται από τρία νεύρα:
1) Τον ωτικό κλάδο του πνευμονογαστρικού νεύρου
2) Το μείζων ωτιαίο νεύρο (κλάδος του αυχενικού πλέγματος)
3) Το κροταφικό νεύρο (κλάδος του τριδύμου νεύρου)
 
Αποτέλεσμα αυτής της πλούσιας νεύρωσης του αυτιού είναι η ύπαρξη σημαντικών σχέσεων με το εγκεφαλονωτιαίο σύστημα και το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα. Η διέγερση συγκεκριμένων σημείων του αυτιού είναι δυνατόν διαμέσου αυτών των νευρικών οδών, να οδεύσει σε περιοχές του εγκεφάλου και των σπλάχνων και σε αντίστοιχους μηχανισμούς τους.
Το αυτί αποτελεί ένα Μικροσύστημα. Όλα τα όργανα και οι λειτουργίες του σώματος αντιπροσωπεύονται στο αυτί, ακριβώς όπως αντιπροσωπεύονται και σε ειδική περιοχή του εγκεφάλου.
 
Σε  ένα υγιές άτομο τα σημεία που αντιστοιχούν στα διάφορα όργανα, συνήθως δεν ανιχνεύονται. Όταν όμως ένα όργανο ή περιοχή του σώματος πάσχει, τότε το αντίστοιχο σημείο στο αυτί γίνεται ευαίσθητο στην πίεση και παρουσιάζει αυξημένη αγωγιμότητα και μειωμένη ηλεκτρική αντίσταση, με αποτέλεσμα να μπορούμε να το εντοπίσουμε.

Ο Ωτοβελονισμός κινητοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς αναλγησίας προκαλώντας έκλυση ενδορφινών και εγκεφαλινών (ενδογενή οπιοειδή).
 
Είναι πολύ αποτελεσματικός στην ανακούφιση από τον οξύ και το χρόνιο πόνο, όπως επίσης το νευροπαθητικό και τον ψυχογενή πόνο.
 
Οι επώδυνες καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον Ωτοβελονισμό είναι:

acupunctureΜυοσκελετικοί πόνοι

acupunctureΟστεοαρθρίτιδα (γόνατος, ισχίου, ώμου, αγκώνα κ.ά.)

acupunctureΚεφαλαλγίες

acupuncture Ημικρανίες

acupunctureΟσφυαλγία-Ισχιαλγία

acupunctureΑυχενικοί πόνοι

acupunctureΝευραλγία Τριδύμου

acupunctureΣύνδρομο Κροταφογναθικής

acupuncture Αθλητικές κακώσεις

acupunctureΣύνδρομα υπέρχρησης

 

Πως εφαρμόζεται

line middle

 

Ear Acupuncturepng Μετά τη λήψη ιατρικού ιστορικού, ανιχνεύονται τα σημεία στο αυτί που είναι ενεργοποιημένα και αντιστοιχούν στην πάθηση του ασθενούς. Στα σημεία αυτά τοποθετούνται βελόνες. 

Ear AcupuncturepngΗ διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής.

Ear AcupuncturepngΟι βελόνες είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και δεν υπάρχουν παρενέργειες. 

 

Auriculotherapy001

 clock white 
Ωράριο λειτουργίας 
Δευτέρα  Τρίτη  Tετάρτη Πέμπτη Παρασκευή 
9:00 - 12:00  και  16:00 - 20:00 

calendar 
Κλείστε ραντεβού 

210 4622054
Φόρμα επικοινωνίας   Άμεση κλήση

Επικοινωνία
line middle

Κέντρο Οστεοπαθητικής & Φυσικοθεραπείας
LOCATION2Καλοκαιρινού 57Α, Κερατσίνι 18756
odigiesΟδηγίες πρόσβασης Κερατσίνι - Χάρτης
MAIL2This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.